Skip to main content

Informaatiolukutaidon perusteet: Perushaku

Kokoelmahaku

Masto-Finnan kokoelmahausta löydät kirjojen ja lehtien sijainnin ja saatavuuden, mukana myös LAMKin opinnäytteitä ja muita verkosta vapaasti luettavia aineistoja. Mastosta löydät myös kirjastokortilla luettavaksi ladattavia e-kirjoja (esimerkki).

 

Haku yhdellä termillä

Kirjoita etusivun hakulaatikkoon hakusana ja paina Enter tai klikkaa suurennuslasia. Kirjoittaessasi tarjoutuu myös teoksia valittavaksi:

 

Haku usealla termillä

Kirjoita hakusanat, joiden on esiinnyttävä osumissa, ja paina Enter tai klikkaa suurennuslasia. Jos merkitset sanat lainausmerkeillä, on niiden esiinnyttävä peräkkäin sanaliittona eli fraasina.

 

Sanankatkaisu

Sanankatkaisumerkki on asteriski eli tähti ( * ):

 

Lisää hakutekniikoita

Lisää hakutekniikoista Masto-Finnan hakuohjesivulla.

 

Hakutulokset

Vasempaan palstaan tulee kokoelmahaun hakuosumia ja oikeaan palstaan englanninkielisistä e-artikkeleista. Lisää kokoelmahaun hakutuloksia saat klikkaamalla vasemmalta Lisää>> tai yläpalkista Kokoelmahaku.


 

Hakuosumien järjestäminen

Hakuosumat näkyvät relevanssijärjestyksessä. Voit järjestää ne myös esim. valinnalla Aika (uusimmat ensin):

 

Haun rajaaminen

Voit rajata hakutulokset mm. verkkojulkaisuihin tai aineistotyypin (kirjat, opinnäytteet...), kielen, julkaisuvuoden tai aiheen mukaan. Klikkaamalla Aihe saat valittavaksi asiasanoja, jotka esiintyvät hakuosumissa:

 

Nimekkeen tiedot

Klikkaamalla kirjan nimekettä saat tarkemmat tiedot teoksesta:

 

Saatavuustiedot

Nimekkeen saatavuustiedoista näet lainattavat kappaleet ja voit tehdä varauksia lainassa oleviin sekä hyllyssä oleviin niteisiin:


 

-