Skip to main content

E-aineistot opetuksessa: Tekijänoikeudet

Tekijänoikeustietoa opettajille sekä vinkkejä e-aineistojen linkittämiseen verkkokursseille

Tekijän- ja käyttöoikeuksien noudattaminen

Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Korkeakoulukirjasto hankkii e-aineistoja sekä Kansallisen elektronisen kirjaston FinELibin kautta että suoraan aineistojen toimittajilta. Aineistojen käyttöoikeudet määritellään lisenssisopimuksissa. Yleensä käyttö on sallittua opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoitukseen. Aineistoja ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. FinElibin e-aineistojen käyttöoikeudet

Tekijäoikeusopas opettajalle

Kuvien käytöstä opetuksessa

Verkkotietoa tekijänoikeuksista

Mitä kuvia on luvallista käyttää?

Lisensoidut kuvatietokannat

Vaikka kuvasitaatti mahdollistaakin periaatteessa minkä tahansa kuvan käytön opetusmateriaalissa, kannattaa suosia sellaisia kuvatietokantoja, joiden lisenssit sallivat kuvien käytön opiskelu- ja opetuskäytössä. Korkeakoulukirjaston kautta käytettävissäsi ovat seuraavat lisensoidut kuvatietokannat:

Image Quest on laadukas, lähes kolme miljoonaa kuvaa sisältävä tietokanta joka sisältää kuva-aiheita laidasta laitaan. Kaikissa kuvissa on täydet käyttöoikeudet ei-kaupalliseen opetuskäyttöön ja kuvia voikin hyödyntää niin opetuksessa, opiskelijoiden tehtävien kuvituksessa kuin nettisivuilla ja esitteissäkin.

ARTStor on digitaalinen kuvakirjasto, jonka avulla pääset tutustumaan lähes miljoonan kuvan kokoelmaan. Mukana on muun muassa maalaustaidetta, arkkitehtuuria, muotoilua ja valokuvausta.

SMART Imagebase on yli 20 000 kuvaa ja lähes 500 animaatiota sisältävä kuvatietokanta lääke- ja hoitotieteen aloilta. Helposti käytettävän SMARTin avulla voit tutustua vaikka aivojen rakenteeseen, sydämen lyönteihin, useisiin kirurgisiin toimenpiteisiin tai esimerkiksi synnytyksen etenemiseen.

Kaikkien tietokantojen etäkäyttö onnistuu Masto-Finnan kautta.

 

Kuvia netistä?

Vaikka netti on kuvia pullollaan, valitettavasti niistä vain osa on vapaasti jatkohyödynnettävissä. Kannattaakin olla tarkkana, mistä ja millaisin oikeuksin varustettuja kuvia käyttää. Jatkohyödynnettävissä olevia kuvia voit hakea mm. näiltä sivuilta:

FreeDigitalPhotos

CCSearch

Flickr: Creative Commons

 

Kuvan alkuperästä riippumatta mainitse aina käyttämäsi  kuvan tai teoksen tekijä!

Creative Commons

Creative Commons logo

Käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa voi etsiä käyttämällä palveluja, jotka hakevat Creative Commons-lisensoitua aineistoa. Jos käytät CC-lisenssin aineistoja, muista aina tarkistaa lisenssin käyttöehdot ja mainita tekijä aineiston yhteydessä.