Skip to main content

E-aineistot opetuksessa: E-kirjastoaineistot

Tekijänoikeustietoa opettajille sekä vinkkejä e-aineistojen linkittämiseen verkkokursseille

Kirjastolisensoidut e-julkaisut opintojaksomateriaaleina

LAMKin käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Löydät e-aineistot Masto-Finnasta. Ohjeet e-kirjojen ja e-artikkelien hakuun. Kopioinnin sijaan linkitä artikkelit ja muut aineistot kurssimateriaaleihin. Jos tarvitsemasi e-aineisto ei kuulu LAMKin kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

E-kirjojen käyttö

Voit lukea korkeakoulukirjaston hankkimia e-kirjoja LAMKin verkossa, lisäksi LAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on oikeus e-kirjojen etäkäyttöön myös verkon ulkopuolelta. Etäkäyttöön kirjaudutaan käyttäjän HAKA-tunnuksella ja salasanalla (AD-tunnuksin). Suurin osa kustantajista sallii e-kirjojen lataamisen myös mobiililaitteille.

Korkeakoulukirjasto hankkii e-kirjoja useilta eri toimittajilta joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä kirjoina, minkä vuoksi e-kirjojen  käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Esimerkiksi joitain e-kirjoja voi lukea monta käyttäjää yhtäaikaa, joitain vain yksi lukija kerrallaan.

E-kirjojen käyttöohjeita

 

E-kirjojen käyttöoikeudet

Aineistojen käyttöoikeudet määritellään lisenssisopimuksissa. Yleensä käyttö on sallittua opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoitukseen. Aineistoja ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Useimpien aineistojen käyttöehdot näkyvät Kansallisen elektronisen kirjaston FinELibin sivuilla.

E-kirjojen käyttöehtoja

Mistä löydän e-kirjan?

Voit etsiä yksittäisiä e-kirjoja Masto-Finnan kokoelmahausta (perushausta). Tämän lisäksi voit etsiä korkeakoulukirjaston hankkimia e-kirjoja myös suoraan e-kirjapalveluiden sivuilta. Kaikki kotimaisten e-kirjapalveluiden e-kirjat eivät löydy suoraan Masto-Finnasta.

Dawsonera-kokoelman ohje

Dawsonera on monialainen pääosin englanninkielisten e-kirjojen kokoelma ja verkkokauppa. Voit hakea sieltä opintojaksomateriaaleiksi soveltuvia e-kirjoja Lahden Korkeakoulukirjaston jo hankkimista e-kirjoista tai koko palvelun tarjonnasta ja tehdä niistä hankintaehdotuksen korkeakoulukirjastolle palvelun kautta. E-kirjat luetteloidaan Masto-Finnaan, josta käsin toimii myös niiden etäkäyttö intran ulkopuolelta.